Zioła

Syrop z cebuli – naturalne i bezpieczne lekarstwo

Syrop z cebuli charakteryzuje się specyficznym smakiem, który niestety nie każdemu odpowiada. Jednak jego właściwości lecznicze są dokładnie poznane i udokumentowanie. Jest on bardzo popularny zwłaszcza wtedy, kiedy aura staje się niezbyt sprzyjająca i zaczyna się sezon zachorowań. Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na kaszel i ból gardła. Można go w prosty sposób przygotować w domu i bezpiecznie podawać domownikom.

Właściwości syropu z cebuli

Zanim zaczniemy przygotowywać i zażywać syrop z cebuli warto poznać jego właściwości. Syrop z cebuli właściwości ma niemal nieograniczone. Może on zwalczać ból gardła i kaszel, ale także sprawdza się jako specyfik wzmacniający organizm. Dzieje się tak dlatego, że cebula, z której jest zrobiony ten syrop, jest bogata w minerały, które wzmacniają organizm. Można w niej znaleźć:

  • magnez,
  • siarkę,
  • cynk,
  • fosfor,
  • krzem,
  • witaminy  C, A, B1, B2, PP.

Cebula może być używana także do obniżania ciśnienia krwi, regulowania poziomu cukru i cholesterolu i ma także zastosowanie w walce z zaparciami. I część tych właściwości można znaleźć w syropie z cebuli.

Działanie syropu z cebuli

Można powiedzieć, że syrop z cebuli działanie ma natychmiastowe. Już w chwilę po podaniu można zauważyć, że przynosi ulgę zwłaszcza, jeśli chodzi o osobę kaszlącą. Syrop z cebuli używany jest najczęściej w leczeniu wszelkiego rodzaju przeziębień, a także w leczeniu grypy. Może być stosowany zarówno w kaszlu mokrym, jak i kaszlu suchym. Więc działanie syropu z cebuli jest kompleksowe.

Przepis na syrop z cebuli

Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Aby przygotować syrop z cebuli należy: przygotować dwie średnie cebule, cukier lub miód oraz słoik.

Cebulę obieramy drobno siekamy. Następnie umieszczamy je w słoiku i posypujemy cukrem, używamy około 2 – 3 łyżek cukru. Zamiast cukru, można użyć miodu, wtedy syrop z cebuli będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zakręcamy słoik i całość odstawiamy na kilka godzin. Po około 5 – 6 godzinach cebula powinna puścić sok i syrop jest już gotowy. Można go podawać. Warto przed podaniem przecedzić go przez gazę, sitko, filtr kawowy w celu pozbycia się kawałków cebuli. Do syropu można też dodać kilka kropel soku z cytryny.

Jak stosować syrop z cebuli?

Stosowanie syropu z cebuli jest proste. W przypadku przeziębiania można go pić 3 – 4 razy dziennie po jednej łyżce. W ramach profilaktyki, można pić go 1 – 2 raz dziennie po jednej łyżce. W przypadku dzieci, syrop podajemy maksymalnie 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Przed jego zastosowaniem warto jednak zasięgnąć opinii lekarza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *