Produkty bogate w białko [TOP-5 produktów]
Organizm człowieka potrzebuje do normalnego funkcjonowania wody oraz wielu składników odżywczych. Jak każda żywa istota, człowiek przyswaja pożywienie, jego część zamienia na „budulec”, a część wydala. Do najważniejszych składników odżywczych należy białko, które stanowi około jednej piątej masy ludzkiego ciała.
Badania dowodzą, że w ciągu doby kilkaset gramów białka ulega wymianie. Białka zbudowane są z aminokwasów egzogennych i endogennych. Charakteryzują się zróżnicowana budową i rolą w organizmie. Są substancją służącą zarówno powstawaniu, jak i odbudowie komórek. To właśnie z nich powstaje krew i limfa, hormony i enzymy i ciała odpornościowe. Niedobór białka uniemożliwia wzrost organizmu i regenerację tkanek, ponadto utrudnia gojenie ran oraz powoduje redukcję odporności na zachorowania. Najpoważniejsze konsekwencje ma dla ciężarnych kobiet oraz dzieci.
Białko musi być zatem stałym elementem diety. O źródłach białka można dowiedzieć się więcej z tekstu https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/produkty-bogate-w-bialko/.
Po pierwsze – mięso
Choć wegetarianie i weganie utrzymują, że można żyć bez mięsa (i mają w pewnym stopniu rację), to jednak dietetycy zalecają, by mięso jednak, choć z pewnym umiarem, spożywać. Białko zwierzęce jest bowiem lepiej przyswajane niż roślinne: człowiek jest z natury istotą wszystkożerną, a nie roślinożerną. Sporo białka znajduje się w wołowinie i drobiu, natomiast mniej w wieprzowinie.
Spożywanie mięsa ma jednak swoje wady. Wraz z mięsem zjadamy bowiem sporo tłuszczu, ryzykujemy także podwyższeniem poziomu „złego” cholesterolu. Należy zwłaszcza unikać mięsa przetworzonego, zjadać jak najmniej wędlin i stawiać przede wszystkim na mięso białe (drób) niż na czerwone.
Bez względu na rodzaj diety, warto zawsze pamiętać o zdrowym rozsądku, jeśli chodzi o ilość spożywanych dziennie kilokalorii. Pomocne mogą w tym być tabele kalorii, pozwalające układać zdrowe jadłospisy.
Po drugie – ryby
Cennym i zdrowym źródłem białka są także ryby. Ich mięso jest bardzo dobrze przyswajane, a ponadto zawiera cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcze te sprzyjają profilaktyce chorób układu krążenia, m.in. poprzez regulację ciśnienia tętniczego oraz zmniejszanie krzepliwości krwi i stężenia trójglicerydów.
Najbardziej zalecane są tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, śledź oraz sardynka. Warto dodać, że ryby są także cennym źródłem witamin, a także magnezu, selenu i wapnia.
Po trzecie – sery
W diecie zdrowego człowieka powinny się również znajdować sery. Korzystne dla zdrowia jest zarówno spożywanie sera żółtego, jak i białego. Ten ostatni można jadać także w postaci twarogu, ale uwaga: nie jest zalecane, by równocześnie spożywać biały ser i pomidory.
Sery to spore zasoby białka, ale też wapnia niezbędnego dla kości i zębów. Cynk zawarty w żółtym serze sprzyja zdrowym włosom i paznokciom.
Po czwarte – ryż
Kolejny produkt zawierający sporo białka, a akceptowany przez wegetarian to ryż. Dla jednej trzeciej ludzkości stanowi on najważniejsze źródło pożywienia. Niestety, popularny w Europie ryż biały to odmiana o najmniejszej wartości odżywczej. Mimo to zawiera sporo białka i kwasów tłuszczowych. Można w nim znaleźć kwas foliowy, żelazo, magnez i potas, nie ma za to cholesterolu ani szkodliwych tłuszczów trans. Ryż brązowy jest też bogaty w błonnik i witaminy.
Po piąte – orzechy
Są bardzo kaloryczne, ale nie tuczą, zawierają bowiem cenne dla organizmu tłuszcze nienasycone. Są cennym źródłem białka, błonnika, witamin i składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz pożytecznych związków fenolowych.
Orzechy należy spożywać codziennie, wystarczy garść. Doskonale zastępują wszelkie niezdrowe przekąski, w tym słodkie batony i ciastka, nie wspominając już o chipsach.