Ruta zwyczajna zastosowanie i przeciwwskazania
Ruta zwyczajna znana jest i stosowana od bardzo dawna. Można zauważyć jednak, że okres jej świetności jest już dawno za nami. Ruta zwyczajna nie jest już tak chętnie i często stosowana jak dawniej. Dzieje się tak z prostej przyczyny. Stosowanie ruty zwyczajnej w celach leczniczych powinno odbywać się pod opieką lekarza.
Ruta zwyczajna i przeciwwskazania do stosowania
Nie każdy może stosować to ziele. Jeśli już jednak zdecydujemy się na to, aby wykorzystać jest zdrowotne właściwości warto wspomnieć o przeciwwskazaniach do jego stosowania. Jest ich sporo, gdyż zioło to ma bardzo mocne i specyficzne działanie.
- Może powodować podrażnienia skóry, zwiększać krwawienie okresowe.
- Nie powinno być też stosowane przez kobiety w ciąży, gdyż może działać poronnie.
- Nie powinny też stosować go osoby narażone na przebywanie na słońcu, gdyż sprawia, że skóra znacznie łatwiej ulega oparzeniom słonecznych.
- Chorzy zmagający się z chorobą wrzodową, czy ze zbyt niskim ciśnieniem nie powinni przyjmować preparatów, w których skład wchodzi to zioło.
- Bardzo szybko uczula. Kobiety o naturalnych jasnych bądź rudych włosach powinny szczególnie ostrożnie stosować rutę i preparaty, które zawiera. Są one (kobiety) bowiem bardziej podatne na uczulenie rutą niż pozostała część populacji.
Pomimo tych obostrzeń ruta jest stosowana, gdyż jej zdrowotne działanie czasem bardzo się przydaje w leczeniu określonych schorzeń.
Zdrowotne działanie ruty zwyczajnej
Ziele ruty zwyczajnej działa bardzo dobrze w przypadku leczenia niektórych schorzeń. Warto znowu przypomnieć fakt, że powinno być ono stosowane tylko po konsultacjach lekarskich. Zwiera ono bardzo dużo witaminy C, soli mineralnych, flawonoidów, olejków eterycznych. Ma udowodnione działanie:
- Wiatropędne.
- Moczopędne.
- Wzmacniające.
- Uspokajające.
- Rozkurczowe
- Przeciwbólowe.
Rutę stosuje się w leczeniu epilepsji, artretyzmu, reumatyzmu, nadciśnieniu oraz do odtruwania organizmu. Wspomaga i przyspiesza leczenie ran i wrzodów skórnych. Jest stosowana także w procesie leczenia bielactwa i łuszczycy. Może być używana do zwalczania robaków i pasożytów układu pokarmowego.
Kulinarne zastosowanie ruty
Ruta, oprócz tego, że jest stosowana zdrowotnie, ma również szerokie zastosowanie kulinarne. Używa się zarówno świeżych liści, jak i suszonego ziela czy olejku z ruty. Jej liście mają lekko gorzki i piżmowy posmak i nie można dodawać ich w dużej ilości, gdyż mogą zdominować potrawę czyniąc ją niesmaczną. W kuchni rutę stosuje się:
- Jako składnik marynat mięs zwłaszcza dziczyzny.
- Jako składnik sałatek i kanapek. W tym celu stosuje się świeże lub suszone liście.
- Do poprawienia smaku piwa. Zwłaszcza w domowych i rzemieślniczych browarach.
- Do aromatyzowania wermutu, likierów, a nawet niektórych gatunków koniaku. W tym celu stosuje się olejek z ruty.
- Jako składnik herbat czy napojów owocowych. Dlatego warto dokładnie czytać etykiety i zwracać uwagę na skład.
Oczywiście zastosowanie ruty w kuchni nie ogranicza się tylko do tego co wymieniono wyżej. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i ostry, gorzki posmak ruty, który może sprawić, że potrawa będzie niejadalna. Ale można stosować ją niemal do wszystkiego.
Ciekawostki związane z rutą zwyczajną
Na koniec pora na trzy ciekawostki, które udowodnią, że ruta jest rośliną bardzo wszechstronną. Jest i była stosowana nie tylko w celach leczniczych i kulinarnych. Znalazła także zastosowanie jako:
- Barwnik. Otrzymywano z niej żółty barwnik, który służył do barwienia tkanin.
- Odstraszacz kotów. Sam zapach ruty zwyczajnej sprawia, że koty omijają dane miejsce z daleka. I działa zarówno suszona jak i świeża, posadzona na klombie ruta.
- Wywary przygotowywane z użyciem ruty były (w niektórych miejscach nadal są) używane, jako naturalne środki do ochrony roślin. Do biologicznej ochrony roślin.
Zdjęcie: WikiMedia, autor
Tą roślinę można wykorzystać w ciekawy sposób… xD
No i fajnie