Ile waży litr miodu? Jak rozpoznać dobry miód?
Zapewne niejednokrotnie zastanawialiście się nad tym ile waży kilogram miodu? Czy to podczas pieczenia pachnących pierników, czy podczas zakupu tej słodkiej wspaniałości w słoiku. I wtedy też zapewne zastanawialiście się nad tym, jak rozpoznać dobry miód? Czy to, co kupujemy jest prawdziwym miodem? Niestety, ostatnimi czasy, nawet zakupy w małych pasiekach nie dają nam pewności, że kupujemy prawdziwy miód. Dlatego należy znać sposoby, które pozwolą na określenie, czy miód, który chcemy kupić jest dobry i nie jest fałszowany. A najlepiej mieć mieć sprawdzoną, zaufaną pasiekę.
Ile waży litr miodu?
Czasem chcemy wiedzieć ile powinien ważyć litr miodu. Trzeba jednak uważać na to, w jakim słoiku znajduje się miód. Ostatnio bardzo ciężko jest kupić miód w słoiku litrowym. Większość ze słoików, w jakich sprzedawany jest miód ma 0,9l a nawet 0,8l pojemności. Na tzw. „oko” bardzo trudno jest więc określić, czy jest to słoik litrowy, czy mniejszy. I dlatego najlepiej założyć, że słoik nie ma 1 litra, tylko mniej.
Przyjmuje się, że ciężar właściwy miodu to 1,45. Zatem litr miodu powinien ważyć 1,45 kg. Oczywiście wiele zależy też od tego, jaka jest zawartość wody w miodzie. W przypadku miodu lipowego, wody jest 19%, natomiast w przypadku miodu akacjowego 18%. Zatem warto założyć, że litr miodu powinien ważyć nie mniej niż 1,4 kg. Natomiast, jeśli chodzi o słoik o pojemności 0,9l to w takim przypadku, waga netto miodu to najczęściej 1,25 – 1,3kg. (waga netto, waga bez opakowania, czyli waga samego miodu). W słoikach 0,8l jest go oczywiście mniej.
Skład prawdziwego miodu
O tym, że miód ma właściwości lecznicze nie trzeba nikogo przekonywać. Wszyscy wiedzą, że skład prawdziwego miodu, to bomba witaminowa. W prawdziwym miodzie są bowiem:
- Kwasy organiczne, doskonale wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Olejki eteryczne, które pochodzą z nektaru roślin, z których pszczoły zebrały miód.
- Kwas foliowy, który niezbędny jest każdej komórce naszego ciała, przez całe nasze życie.
- Witaminy z grup A, B, C.
- Węglowodany, których należy dostarczyć odpowiednią ilość każdemu organizmowi.
Miód ma nie tylko właściwości lecznicze. Warto stosować go w celu zwiększenia odporności organizmu. Czyli może być stosowany zapobiegawczo i to nie tylko w okresach wzmożonej zachorowalności.
Jak powinien smakować miód?
Smak miodu jest specyficzny. Miód ma bardzo słodki i wyraźny smak, zwłaszcza miód bez dodatków. Są osoby, które po samym smaku potrafią ocenić, czy miód jest prawdziwy, jak był przechowywany i z jakich roślin został zebrany. Jedząc prawdziwy miód w ustach pojawia się lekkie pieczenie. Natomiast w gardle odczuwamy specyficzne drapanie. Brak tych objawów może świadczyć o tym, iż miód jest miodem fałszywym lub sztucznym.
Jak sprawdzić, że miód jest prawdziwy?
Aby rozpoznać dobry miód trzeba przeprowadzić kilka testów. Są to bardzo proste testy i można je wykonać nawet na targu, czy kupując miód u pszczelarza. Jeśli sprzedawca nie zgodzi się, abyśmy przeprowadzili jakiś test, możemy być pewni, iż z miodem jest coś nie tak. Pszczelarze też znają bowiem te sposoby na testowanie miodu i jeśli są pewni prawdziwości swojego produktu, sami zachęcają do użycia tych sposobów. Więc, jeśli ktoś odmawia możliwości przetestowania odrobiny miodu, lepiej kupmy go gdzie indziej.
Aby sprawdzić jakość i prawdziwość miodu, można sprawdzić:
- Wagę miodu. Miód w litrowym słoiku powinien ważyć przynajmniej 1,4 kg i to nie wliczając do tego wagi słoika!
- Czy miód nabrany na łyżeczkę ścieka jednolitym i wolnym strumieniem i czy tworzy stożek w miejscu, na które ścieka. Miód sztuczny nie jest tak lepki jak miód prawdziwy i nie tworzy stożka. Szybko spływa i natychmiast się rozlewa.
- Czy przechowywany miód krystalizuje się. Jeśli miód ulega krystalizacji po kilku tygodniach, lub najdalej po kilku miesiącach, jest to miód prawdziwy. Jeśli miód nie skrystalizuje się po roku, wtedy mamy pewność, że jest to miód sztuczny.
- Czy miód w zimnej wodzie rozpuszcza się nierównomiernie. Jeśli tak jest, to świadczy to o tym, iż miód jest prawdziwy. Gdyż tylko miód prawdziwy rozpuszcza się nierównomiernie. Na dodatek ważna jest też szybkość rozpuszczania się miodu. Im wolniej się rozpuszcza, tym lepiej świadczy to o jakości miodu.
Czy można podgrzewać miód?
Panuje powszechne przekonanie, że miodu nie powinno się podgrzewać, gdyż traci swoje cenne właściwości. Nie jest to do końca prawda. Miód można podgrzewać. Jednak należy uważać, aby nie podgrzać go do temperatury wyższej niż 42 stopnie Celsjusza. Ta temperatura uważana jest za maksymalną temperaturę bezpieczną dla miodu. Więc jeśli chcemy, aby nasz skrystalizowany miód powrócił do stanu płynnego, można go ogrzać do temperatury 42 stopni. Najlepiej jednak podgrzać go do temperatury 30 – 35 stopni, gdyż taką temperaturę łatwiej jest kontrolować bez specjalnych urządzeń. Wystarczy zwykły termometr do gotowania. I nawet, jeśli przekroczymy temperaturę o 5 stopni Celsjusza, to nie wpłynie to negatywnie, w takim przypadku, na właściwości miodu.
Jeżeli i dodajemy miód do herbaty i chcemy zachować jego właściwości, to dodajmy go do letniej herbaty. W gorącej herbacie straci bowiem wszystkie swoje zdrowotne właściwości. Będzie tylko słodki.
Uwielbiam miód i jem go codziennie. Miód ma sporo właściwości leczniczych i jak się go je systematycznie to jest się znacznie zdrowszy i odporność organizmu jest większa trzeba tylko szybciej zacząć go stosować.
Nigdy nie zastanawialam sie ile wazy KILOGRAM miodu bo wiem ze nie mniej ni wiecej tylko kilogram. Natomiast zastanawialo mnie ile wazy litr miodu ite odpowiedz uzyskalam..dziekuje.