Co to jest gliceryna i do czego służy?

Zapewne sporo osób zastanawia się czasem nad tym, co to jest gliceryna i do czego służy? To interesujące, bo nie każdy pewnie wie, że z gliceryną ma do czynienia na co dzień. Gliceryna, ze względu na swoje właściwości, najczęściej spotykana jest w kosmetykach. Jakie to właściwości ma gliceryna? – ktoś może zapytać. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Gliceryna wpływa na wydłużenie trwałości kosmetyków oraz na ich konsystencję.

Właściwości kosmetyczne gliceryny

To właśnie dzięki właściwościom kosmetycznym gliceryny, jest ona tak chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Gliceryna jest znana też pod nazwą glicerol i jest to alkohol trójwodorotlenowy. Jest to tak naprawdę produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji mydła. Gliceryna jest to ciecz, która nie ma barwy ani zapachu. Charakterystyczne dla niej jest to, że rozpuszcza się dobrze zarówno w alkoholu jak i w wodzie.

Glicerynę można pozyskiwać na dwa sposoby. Jednym z nich jest sposób naturalny, kiedy to pozyskujemy ją przez zmydlenie tłuszczo roślinnego lub zwierzęcego. Drugi sposób to pozyskiwanie w sposób syntetyczny. W tym przypadku gliceryna pozyskiwana jest propylenu. Czym jest propylen? To nic innego jak gazowy węglowodan, który jest wytwarzany z… benzyny. Tak, gliceryna syntetyczne powstaje właśnie z benzyny. I to właśnie z tego powodu, najczęściej do zastosowań kosmetycznych stosuje się glicerynę naturalną, pozyskiwaną z tłuszczu roślinnego.

Gliceryna a kosmetyki

Gliceryna jest bardzo mocno higroskopijna, co oznacza, że doskonale wchłania wodę. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, ale nie rozpuszcza się w tłuszczach. Dla tłuszczy jest ona rozpuszczalnikiem. No i co najważniejsze, popularność zastosowania gliceryny w kosmetyce wynika z tego, że jest bardzo tanim surowcem. Dzięki temu nie wpływa znacząco na koszt wytworzenia kosmetyków, przy czym doskonale je uzupełnia i rozszerza ich działanie oraz właściwości. Zapobiega wysychaniu kosmetyków, łatwo wnika w naskórek, dzięki czemu ułatwia transportowanie substancji odżywczych do skóry.

W jakich kosmetykach i produktach można spotkać glicerynę?

Gliceryna obecna jest niemal w większości kosmetyków dostępnych na rynku. Jest popularna ze względu na swoje właściwości i przystępną cenę. Znaleźć można ją:

  • We wszelkiego rodzaju kremach. Od kremów nawilżających do całego ciała, poprzez kremy do rąk czy stóp, gdzie wpływa na zmiękczenie zrogowaciałej skóry. Stosowana jest też w kremach do cery dojrzałej, przeciwzmarszczkowych czy ochronnych.
  • W kosmetykach do włosów, gdyż je wzmacnia.
  • W mydłach. Bardzo popularne i szeroko znane jest mydło glicerynowe.
  • W pomadkach, gdzie odpowiada za ich konsystencję i właściwości nawilżające.
  • W środkach przeczyszczających, gdyż stosowana doustnie ma działanie przeczyszczające. Stosowana w czopkach, pobudza perystaltykę jelit.
  • W kroplach do oczu, jest jednym z ich składników.

Jak widać zastosowanie i występowanie gliceryny jest bardzo szerokie. Z powodzeniem można ją spotkać niemal we wszystkich kosmetykach. Można ją też stosować do wyrobu własnych kosmetyków, bo można ją bez problemu kupić w sklepie. We wpisie gliceryna gdzie kupić można znaleźć więcej informacji na ten temat. Jest ona powszechnie dostępna i bez problemu ją kupimy. Warto tylko sprawdzać, jaki rodzaj gliceryny kupujemy i decydować się na glicerynę pochodzenia roślinnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *