PrzepisyŻywienie

Nasiona chia właściwości i zastosowanie

Można powiedzieć, że nasiona chia szturmem zdobyły nasze stoły. Ich egzotyczna nazwa swój rodowód ma w Meksyku i Gwatemali, skąd pochodzi. Pod tą nazwą znana jest na całym świecie. Nazwa ta ma też swój polski odpowiednik i jest nim – szałwia hiszpańska. Po łacinie jej brzmienie to salvia hispanica. Nasiona chia mają doskonałe właściwości zdrowotne i mają dużo składników odżywczych.

Nasiona chia właściwości

Jak już wspomnieliśmy nasiona chia mają ogromne właściwości zdrowotne. Zawierają one bardzo dużo kwasów omega-3, mają dużo wapnia (więcej niż mleko), a żelaza zawierają więcej niż szpinak. Chia nasiona są bogate w białko, błonnik, potas, magnez i fosfor. Są też doskonałymi antyoksydantami.  Skoro znamy już składniki odżywcze znajdujące się w nasionach chia, to pora na przedstawienie ich właściwości:

  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet. Jednak jednocześnie wpływają na zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia raka prostaty u mężczyzn. Wszystko ze względu na obecność kwasu alfa-linolenowego znanego pod nazwą kwasu ALA. Kwas ten wpływa na niszczenie komórek, które doprowadzają do rozwoju raka piersi. Kwas ten niestety w nieznaczny sposób wpływa na zwiększenie prawdopodobieństwa zachorowanie na raka prostaty. Nasiona chia zmniejszają też ryzyko pojawienia się raka jelita grubego.
  • Z racji sporej zawartości kwasów omega-3 chia doskonale wspomagają funkcjonowanie mózgu. Najwięcej kwasów omega-3 można znaleźć w oleju z nasion chia. Kwasy omega-3, a co za tym idzie nasiona chia, oprócz korzystnego wpływu na funkcjonowanie mózgu, doskonale sprawdzają się w leczeniu i łagodzeniu depresji, objawów demencji. Wpływają też na poprawę wzroku. Także w przypadku kobiet ciężarnych, kwasy omega-3 są niezastąpione i odpowiadają za prawidłowy rozwój dziecka i zdrowie samej matki. Oprócz tego kwasy omega-3 pomagają w leczeniu nadciśnienia, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL.
  • Błonnik zawarty w nasionach chia wpływa doskonale na regulację procesów trawiennych. Nasiona chia sprawdzają się też jako naturalny środek na zaparcia i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Przeprowadzone badania dowodzą, że błonnik doskonale sprawdza się też w walce z cukrzycą typu 2. Mogą do niej nie dopuścić, a u osób chorych nasiona chia mogą ułatwiać proces leczenia.
  • Nie bez znaczenia jest też fakt, że nasiona chia mogą być wykorzystane podczas odchudzania. W tym przypadku wykorzystywana jest jedna z właściwości nasion chia. Jest nim pęcznienie nasion chia w momencie kontaktu z wodą. Dzięki temu nasiona wypełniają żołądek i tym samym dają uczucie sytości. Dodatkowo zawierają bardzo mało węglowodanów i cukrów, więc w przypadku niektórych diet, są niezastąpione. I tak, 100g nasion zawiera 0,6g węglowodanów i cukrów.
  • Z racji dużej zawartości białka w nasionach chia, stosuje się je jako źródło białka. Chętnie sięgają po niego sportowcy, wegetarianie, kulturyści.
  • Dodatkowo nasiona chia zawierają bardzo dużo białka. Dzięki temu doskonale wpływają proces wzmacniania kości. W 100g nasion chia znajduje się około 630 mg wapnia. Nie bez znaczenia jest też wysoki poziom fosforu, który także wpływa kondycję kości i zębów.

UWAGA! Warto wziąć pod uwagę fakt, że nie w każdym przypadku wapń i fosfor są wskazanie. Warto, więc przed dłuższym stosowaniem nasion chia zasięgnąć porady lekarza i przeprowadzić odpowiednie badania.

Nasiona chia jak jeść, aby skorzystać z ich dobroczynnych właściwości

Kupując pierwsze opakowanie nasion część osób zastanawia się jak jeść nasiona chia? Jak je spożywać? Co trzeba robić, aby jak najlepiej skorzystać z ich właściwości? No dobrze, poszliśmy do sklepu, kupiliśmy nasiona chia. Jak spożywać i przygotować nasiona? Nie jest to trudne, ba jest to bardzo proste. Oto podstawowe sposoby, które rozwieją wszelkie wątpliwości.

  • Można je jeść w całości, surowe. Nie należy popijać ich płynami. Wchłaniają wodę z organizmu.
  • Można je przed jedzeniem zalać wodą, mlekiem, sokiem. Jedna część nasion chia i od 9 do 12 części płynu. Całość odkładamy na kilka godzin, później jemy.
  • Można je jeść po zmieleniu.
  • Można je stosować jako dodatek do potraw ciepłych i zimnych. Sosy, mięsa, jogurty, musli, sałatki, wypiek pieczywa, dodatek do kanapek, deserów itd.

UWAGA! Zaleca się spożywanie nie więcej niż 1 łyżki stołowej nasion chia dziennie!

Jak widać odpowiedź na pytanie jak jeść nasiona chia jest banalna. Można je jeść niemal w każdej postaci. Można jeść same ziarna, można je mielić, można stosować je jako dodatek do potraw. Prawda, że proste? Co ciekawe, same nasiona nie mają smaku. Przyjmują za to smak płynu, w którym zostaną namoczone.

Przepisy z nasionami chia

Jak już wiadomo, nasiona chia można jeść na wiele różnych sposobów. Mogą być też podstawą różnych popularnych przepisów. Sporą popularnością cieszy się deser z nasion chia, którym może być:

  • pudding z nasion chia,
  • koktajl z nasionami chia.

Można je przygotować w bardzo prosty sposób. Oto przepisy na te pyszne desery z nasion chia.

Pudding z nasion chia

pudding z nasion chiaJest on bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy przygotować bazę i dodać do niej to, na co mamy ochotę. Dodatkami mogą to być różne owoce, ciasteczka, sok z czarnego bzu, sok z malin. Wszystko, co przyjdzie nam do głowy, albo wszystko, na co pozwala nasza dieta.

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 szklanka płynu (może to być: mleko krowie, mleko kokosowe, sok owocowy, sok pomidorowy, woda),
  • 2 łyżki cukru (nie musimy dodawać cukru, możemy dodać go więcej. Cukier można też zastąpić miodem, syropem, słodzikiem).

Sposób przygotowania:

Nasiona zalewamy naszym płynem, dodajemy cukier, (jeśli chcemy go używać). Całość dokładnie mieszamy. Następnie przez 30 minut co jakiś czas mieszamy nasz pudding. Po 30 minutach przykrywamy pojemnik z puddingiem i umieszczamy go w lodówce najlepiej na całą noc. Nasiona pęcznieją i powstaje pyszny pudding. Przed podaniem rozkładamy go do pucharków. Dodatkowo można do niego dodać owoce, orzechy, polać sokiem, dodać ciasteczka. Ogranicza nas tylko nasza inwencja i dieta.

Koktajl z nasionami chia

koktajl z nasionami chiaJest to bardzo prosta potrawa, która najczęściej nie wymaga odstawienia całości do napęcznienia. Czyli można przygotować ją bardzo szybko przy zachowaniu wszystkich właściwości nasion chia. Jest gotowy po 10 minutach, ale można potrzymać go dłużej w lodówce. Wtedy nasiona napęcznieją bardziej. Można też użyć mielonych nasion chia.

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia (mogą być mielone, ale lepsze są w całości),
  • 1 szklanka mleka (może być to mleko krowie, ale także roślinne, można też użyć jogurtu lub kefiru),
  • 1 banan (mogą być inne owoce np. truskawki, brzoskwinia, mango),
  • 1 łyżeczka miodu (może być cukier lub inny słodzik).

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy płyn, miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy nasiona chia i całość mieszamy ręcznie (już nie blendujemy). Po 10 minutach koktajl jest gotowy. Możemy odstawić go do lodówki na kilka godzin, wtedy nasiona napęcznieją. Przed podaniem można udekorować koktajl kilkoma listkami mięty, melisy lub werbeny cytrynowej.

Zamiast owoców można użyć mięty, zieloną pietruszkę, kolendrę i nie dodawać wtedy słodzika. Można dodać odrobinę soli. Powstanie wytrawny koktajl z nasion chia.

Można też użyć wody, soku z cytryny lub limonki, mięty, miodu. Wtedy powstanie lekki napój na bazie nasion chia. Lekki, kwaskowaty i bardzo orzeźwiający.

Nasiona chia, gdzie kupić?

Z zakupem nasion chia nie ma większych problemów. Można kupić je w większości sklepów. Są dostępne w dyskontach, hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością. Można je kupić przez internet. Odkąd nasiona chia stały się popularne, kupmy je niemal wszędzie. Są czasem dostępne nawet w niewielkich sklepach osiedlowych.

2 myśli na temat “Nasiona chia właściwości i zastosowanie

  • Dieta z nasionami chia jest ok, sama stosuje i łatwiej się z nimi obyć bez słodyczy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *