PrzepisyŻywienie

Wino z czarnego bzu – sprawdzony przepis

Wino z czarnego bzu można bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Dzieje się tak dlatego, że coraz łatwiej jest kupić owoce lub kwiaty czarnego bzu. Obserwując co się dzieje, można powiedzieć, że czarny bez na nowo wraca do łask. Co prawda nigdy nie należał do zapomnianych roślin i jest stosowany nieustannie od niemal zawsze. Ale to właśnie ostatnie lata sprawiły, że czarny bez stał się bardzo popularny. Na fali jego powracającej popularności pojawiło się wiele preparatów, które w swoim składzie mają własnie tę wspaniałą roślinę.

Preparaty te mają wiele zalet, które bezpośrednio wynikają z właściwości czarnego bzu. Czarny bez ma właściwości prozdrowotne, jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Wykazuje działanie moczopędne, przeciwgorączkowe, napotne, przeciwzapalne, antywirusowe. Wzmacnia organizm i pozwala łagodniej i szybciej wyleczyć się z przeziębienia. Ma też właściwości antyoksydacyjne, więc z czystym sumieniem można powiedzieć, że jest rośliną niemal doskonałą. Więcej o właściwościach czarnego bzu, można przeczytać tutaj, w naszym poprzednim wpisie.

Przygotowanie czarnego bzu

Przed przystąpieniem do zrobienia wina z owoców lub kwiatów czarnego bzu, warto pamiętać o jednym. Owoce zawierają spore ilości sambunigryny oraz prunazyny, które to związki są toksyczne i mogą podrażniać przewód pokarmowy i powodować np. biegunki. Dlatego należy pamiętać o tym, aby owoce, których użyjemy do przygotowania wina z czarnego bzu były dojrzałe. Warto też, przed fermentacją, poddać je obróbce termicznej. Najlepiej jest zagotować je w niewielkiej ilości wody. Szkodliwe związki rozpadają się w wysokiej temperaturze. Dzięki temu finalny produkt nie będzie ich zawierał.

Przepis na wino z czarnego bzu

owoce czarnego bzuWino z owoców czarnego bzu doskonale smakuje i ma właściwości lecznicze. Może być stosowane jako środek na przeziębienia oraz do leczenia schorzeń o charakterze wirusowym czy bakteryjnym. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, wzmaga apetyt i przyspiesza metabolizm. Dlatego wino z czarnego bzu jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw i posiłków.

Aby przygotować wino z owoców czarnego bzu potrzeba:

  • dużego balonu na wino (gąsiora),
  • korka i rurki fermentacyjnej,
  • tłuczek do ziemniaków,
  • butelki na wino,
  • 5 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 5 litrów wody,
  • 3 kg cukru,
  • 4g drożdży winiarskich,
  • 20g kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Owoce należy wyczyścić z listków i gałązek. Umyć i odszypułkować. Zagotować wodę i wrzucić do niej obrane owoce. Całość ponownie zagotować. Kiedy owoce będą się gotowały, tłuczkiem do ziemniaków należy rozgnieść owoce. Pozostawić całość do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać cukier i całość ponownie zagotować. Studzimy. Po kolejnym przestudzeniu dodajemy drożdże winiarskie i kwasek cytrynowy. Całość zlewany do gąsiora, zatykamy go korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Zaczyna się fermentacja. Burzliwa fermentacja trwa około 2 tygodniu. Wino można przelać do butelek po około 2 miesiącach. Już wtedy nadaje się do spożycia. Można go stosować jako dodatek do posiłków, ale także, jako pomoc w zwalczaniu gorączki, przeziębienia i osłabienia.

Przepis na wino z kwiatów czarnego bzu

kwiatostan czarnego bzu

Wino można przygotowywać nie tylko z owoców czarnego bzu, ale też z kwiatów. Będzie ono delikatniejsze w smaku i lekko musujące. Do przygotowania wina z kwiatów czarnego bzu, potrzeba:

  • wysokie, kamionkowe naczynie z przykrywką,
  • talerzyk, który mieści się do kamionkowego naczynia,
  • butelki na gotowe wino,
  • 14 w pełni rozwiniętych kwiatostanów czarnego bzu,
  • 4 litry wody,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka octu, może być ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

Kwiatostany czarnego bzu dokładnie oczyszczamy potrząsając i myjemy. Umieszczamy w wysokim naczyniu kamionkowym. Do wody wsypujemy cukier, dodajemy ocet, całość mieszamy i wlewamy do naczynia z kwiatami bzu. Wsadzamy talerzyk do naczynia tak, aby docisnął kwiaty. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 12 godziny w chłodne miejsce. Po 12 godzinach całość przecedzamy i przelewamy do butelek. Butelki chowamy do lodówki, lub spiżarni, czyli do chłodnego miejsca.

Te proste przepisy na wino z czarnego bzu może wykonać każdy. Wystarczy tylko postępować według przepisu, a wino zawsze się uda. I kiedy nadejdzie czas przeziębień i zachorowań, czarny bez będzie wspomagał odporność i pomagał wrócić do zdrowia.

4 myśli na temat “Wino z czarnego bzu – sprawdzony przepis

  • Moja babcia robi takie wino z czarnego bzu co roku. I robi coraz więcej a ono się i tak szybko kończy ??? ale nie chorujemy ???

    Odpowiedz
    • Fajna ta babcia 😉 i niech więcej robi 😉

      Odpowiedz
    • Moja też robi ??? i świetna jest i zawsze się kończy szybko.

      Odpowiedz
    • Chyba każda babcia wino z czarnego bzu robi ?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *