Czym można posłodzić herbatę?

Herbata z cukrem to nieodzowne połączenie dla bardzo wielu osób. Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar cukru ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Osoby, które chcą ograniczyć jego stosowanie, szukają więc zamienników. Bardzo często szukają odpowiedzi na pytanie – Czym można posłodzić herbatę? W tym artykule postaramy się udzielić odpowiedzi na to pytanie.

Czym można posłodzić herbatę?

Wiadomo, że cukier nie jest korzystny dla naszego zdrowia, ale warto dobrze poznać jego rodzaje. Nie każdy wie, ale cukier to nie tylko znany wszystkim białe i sypkie kryształki. Cukier ma wiele postaci i można wybrać:

  • Cukier buraczany. Jest on czystą sacharozą. Pozyskiwany jest z buraków cukrowych. Po rozpuszczeniu jest bezbarwny i ma dominujący smak słodki. To najczęściej stosowany rodzaj cukru w Polsce.
  • Cukier trzcinowy. Jest to najstarszy rodzaj cukru, znany już od zamierzchłych czasów. Stracił na znaczeniu w momencie pojawienia się cukru buraczanego. Ostatnio jednak staje się coraz popularniejszy. Jego smak nie jest neutralny i zależy od ilości dodanej do niego melasy. Najbardziej przetworzonym cukrem jest bardzo jasny i krystaliczny Turbinado, cukier trzcinowy Demmerara jest wilgotny i ma delikatną nutę karmelu, natomiast Muscovado jest bardzo ciemny i niezwykle lepki, bardzo często zbija się w wilgotną masę.
  • Melasa. Niby nie jest typowym cukrem, ale powstaje w procesie produkcji cukru. Jest słodka i może powstawać zarówno z buraków jak i trzciny.

Cukry fruktozowe

Oprócz tych trzech rodzajów cukru, warto wymienić jeszcze dwa produkty, które mogą być używane do słodzenia. Jest to:

  • Syrop glukozowo-fruktozowy. Produkowany jest z kukurydzy. Składa się z w równych częściach z fruktozy i glukozy. Jest bardzo chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy. Ale niestety nie jest najzdrowszym zamiennikiem cukru. Fruktoza w nim zawarta jest niekorzystna dla zdrowia. Odpowiada za otłuszczanie narządów wewnętrznych, przybieranie na wadze i szybszą produkcję tkanki tłuszczowe.
  • Fruktoza. Fruktoza jest najgorszym z rodzajów cukru. Może być metabolizowana tylko w wątrobie. Przez to przyspiesza i ułatwia powstawanie trójglicerydów, które są niekorzystne dla organizmu. To właśnie trójglicerydy odpowiadają za zwiększenie ryzyka chorób serca i układu krążenia. Na dodatek fruktoza tłumi sygnały o uczuciu sytości. Według najnowszych badań fruktoza może być  przyczyną powstawania cukrzycy typu drugiego, Alzheimera, nowotworów trzustki, artretyzmu.

UWAGA! Fruktoza jest uważana za najgorszy rodzaj cukru i warto jej unikać!

Fruktoza występuje też w owocach. Ale tam jej stężenie jest znacznie mniejsze. Oprócz tego w owocach mamy witaminy i błonnik. To właśnie błonnik sprawia, że nie jesteśmy w stanie zjeść zbyt dużej ilości owoców na raz i dzięki temu, do naszego organizmu dostaje się stosunkowo mało fruktozy z owoców. Więc owoce warto jeść, natomiast produktów zawierających fruktozę, należy unikać!

Powyżej wymienione produkty do słodzenia herbaty, na pewno nie należą do najzdrowszych. I o tym warto pamiętać.

Zdrowe zamienniki cukru

Zastanawiając się nam tym czym można posłodzić herbatę, aby było to zdrowe, na usta ciśnie się jedna odpowiedź. Najlepiej pić gorzką herbatę i zrezygnować ze słodyczy. Ale nie każdy lubi gorzką herbatę i jest gotowy na taki krok. Dlatego warto poznać zdrowe zamienniki dla cukru, fruktozy, syropu glukozowo- fruktozowego. Są one wam zapewne znane i ich stosowanie jest bardzo często korzystne dla zdrowia.

miód do słodzenia herbaty

  • Miód to najlepszy zamiennik, którym można posłodzić herbatę. Jego właściwości zdrowotne zna niemal każdy. Wystarczy wymienić działanie przeciwzapalne, dezynfekujące, detoksykacyjne itd. Więcej o miodzie, można przeczytać w naszym wcześniejszym artykule. Miód doskonale nadaje się do słodzenia herbaty. Trzeba pamiętać, by nie umieszczać go w płynach cieplejszych niż 42 stopnie Celsjusza, gdyż wtedy traci swoje zdrowotne właściwości. Smak miodu zależy od tego, z jakich roślin został pozyskany. Smak nie jest neutralny.
  • Ksylitol, zwany także cukrem brzozowym. Wytwarzany jest z kory brzozy. Jego „zdrowotne” działanie opiera się na tym, że ma niewielki indeks glikemiczny i może być stosowany przez diabetyków. Ma też około 40% mniej kalorii niż cukier. Ksylitol chemicznie jest alkoholem cukrowym i nie każdy człowiek dobrze go przyswaja. Może powodować rozwolnienia lub wzdęcia. Dlatego należy używać go z rozwagą.
  • Erytrytol – ma 70% słodkości cukru i także jest alkoholem cukrowym. Występuje oczywiście w formie sypkiej. Najczęściej stosują go diabetycy gdyż nie ma kalorii ani indeksu glikemicznego. Ciało człowieka w całości go wydala, najwięcej z moczem. Może jednak powodować bardzo intensywne biegunki.

Jak doskonale więc widać, naprawdę zdrowym zamiennikiem jest miód pszczeli. Nie tylko jest słodki, ale ma także właściwości zdrowotne. I w związku z tym miód, to najlepsze czym można posłodzić herbatę. Oczywiście najlepiej pić ją gorzką, ale nie można sobie odmawiać wszystkich przyjemności.

Jeden komentarz do wpisu “Czym można posłodzić herbatę?

  • 9 września 2018 o 17:06
    Permalink

    Herbata z miodem rządzi do tego jeszcze cytryna i jest moje śniadanie 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *