Czy witamina C odporna jest na wysoką temperaturę?

O cudownych właściwościach witaminy C wiemy wszyscy. Stosowana jest w wielu sytuacjach do leczenia różnych schorzeń. Na dodatek jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i warto dbać o to, aby w organizmie była jej odpowiednia ilość. Witamina C występuje w różnych owocach, jarzynach i suplementach. Często dodawana jest do gorących napojów, ale czy zadawaliście sobie pytanie, czy witamina C odporna jest na wysoką temperaturę? Co się z nią dzieje, kiedy poddamy ją działaniu wysokiej temperatury? Warto znać odpowiedzi na to zagadnienie.

Temperatura rozkładu witaminy C

Panuje powszechne przekonanie, że witamina C ginie w temperaturze 50 stopni. I to jest mit, gdyż temperatura 50 stopni nie niszczy witaminy C. Temperatura, od której rozpoczyna się rozpad witaminy C to 70 stopni. Przy czym należy pamiętać o tym, że rozpad nie polega na tym, że po przekroczeniu temperatury 70 stopni cała witamina C ulega rozpadowi. Dzieje się to stopniowo, ale im wyższa temperatura, tym rozpad jest szybszy. Zatem odpowiedź na pytanie czy witamina C odporna jest na wysoką temperaturę, brzmi twierdząco, ale… Jest ona odporna, pod warunkiem, że temperatura nie jest wyższa niż 70 stopni Celsjusza. Warto też dodać, że nie tylko wysoka temperatura powoduje rozkład witaminy C. Także niska temperatura ma na to wpływ.

Jak jeszcze tracona jest witamina C?

Oprócz temperatury, witamina C wrażliwa jest też na przechowywanie. Im dłużej przechowujemy witaminę C lub produkty ją zawierające, tym – mówiąc obrazowo – witaminy C jest coraz mniej. Dzieje się tak dlatego, że witamina ta jest ulega naturalnego rozpadowi w wyniku kontaktu z powietrzem. Do utraty witaminy C przyczynia się także:

  • Długi czas obróbki produktów w wysokiej temperaturze (gotowanie, pieczenie, smażenie).
  • Rozgotowywanie warzyw – tracą większość swoich witamin, w tym i witaminę C.
  • Obieranie owoców i jarzyn ze skórki.
  • Długie moczenie obranych jarzyn (np. obranych ziemniaków).
  • Długie przechowywanie owoców i jarzyn w niesprzyjających warunkach (wahania temperatury, ekspozycja na słońce)
  • Można powiedzieć, że straty witaminy C są stałe i jedyne co możemy zrobić to je ograniczyć poprzez odpowiednie działania.

Jak ograniczyć straty witaminy C

witaminy w sałatceJak już wspomnieliśmy raczej nie możemy zapobiegać utracie witaminy C w produktach, ale możemy te straty ograniczyć. Nie jest to trudne, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, do których zaliczamy:

  • Wkładanie jarzyn do wrzącej wody zamiast do zimnej.
  • Ograniczenie czasu obróbki cieplnej produktów.
  • Gotowanie na parze, dzięki temu utrata witaminy C sięga 20 – 30%.
  • Używanie mikrofalówki, dzięki czemu utrata witaminy C to tylko 10%.
  • Mrożenie w odpowiedniej temperaturę jarzyn i owoców.
  • Spożywanie świeżych jarzyn i owoców.
  • Przygotowywanie potraw bezpośrednio przed podaniem. Nie warto przygotowywać np. sałatek i surówek na kilka dni, najlepiej robić to bezpośrednio przed podaniem posiłku.
  • Spożywanie naturalnych soków owocowych, najlepiej wyciskanych.
  • Wciskanie lub wkrajanie cytryny do herbaty, która ma mniej niż 70 stopni Celsjusza. Jeśli jest to herbata z miodem, wtedy najlepiej dodawać go w temperaturze nie większej niż 42 stopnie. Dla witaminy zawartej w cytrynie będzie to doskonała temperatura.

Jak widać witamina C ma pewną odporność na temperaturę. Ale trzeba uważać, aby jej nie przekroczyć. Zresztą warto wziąć pod uwagę, że wysoka temperatura jest szkodliwa NIE TYLKO dla witaminy C, także inne witaminy mogą w niej ginąć. Najlepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Na dodatek te warzywa i owoce, które są jak najmniej przetworzone. Trzeba też dbać o wszystkie produkty, które mogą zawierać witaminy. Dzięki temu będziemy zdrowsi gdyż więcej witamin będziemy przyswajać.

2 komentarze do wpisu “Czy witamina C odporna jest na wysoką temperaturę?

  • 22 sierpnia 2018 o 22:46
    Permalink

    Dosypuję witaminę C do wody mineralnej bo jest kwaśna kwaśne lubię xD

    Odpowiedz
  • 27 sierpnia 2018 o 07:52
    Permalink

    Najwięcej witaminy C jest w kapuście kiszonej i marynarze dawniej zabierali beczki z kapustą na statek i na szkorbut nie chorowali

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *