Zioła

Czosnek na przeziębienie

O niesamowitych właściwościach czosnku wie chyba każdy. Czosnek na przeziębienie to chyba najczęściej stosowany środek. Doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia i grypy. Nie każdy lubi jego smak, ale każdy docenia jego walory zdrowotne. Jednak należy wiedzieć, że aby czosnek działał skutecznie, należy go stosować w odpowiedni sposób.

Jak stosować czosnek, aby skutecznie działał?

Aby czosnek zadziałał, trzeba go… jeść. Nie ma innej opcji. Na dodatek nie może to być czosnek smażony, czy gotowany. Obróbka cieplna wpływa niekorzystnie na zawarte w czosnku lecznicze składniki aktywne. Jedząc gotowane lub smażone potrawy z czosnkiem delektujemy się tylko jego walorami smakowymi, walory zdrowotne niestety w takim przypadku nie występują.

Dlatego, aby wspomagać odporność organizmu i pomagać mu zwalczać grypę lub przeziębienie, warto spożywać codziennie od 2 do 3 ząbków czosnku. Najlepiej robić to systematycznie i zanim dopadnie nas przeziębienie.

UWAGA! Czosnek najlepiej jeść w 10 minut po jego zgnieceniu lub posiekaniu. Wtedy najlepiej wykorzystamy jego zdrowotne właściwości.

Który czosnek najlepiej działa?

czosnek niedźwiedzi Najlepiej działa nasz klasyczny, rodzimy czosnek, który uprawiany jest w Polsce. Dobrze działa też czosnek niedźwiedzi. Mniej skuteczny, według niektórych zupełnie nieskuteczny, jest natomiast czosnek importowany np. z Chin. Dlatego warto go unikać.

Bezpieczna dawka czosnku

Jaka jest bezpieczna dawka czosnku? Nie jest łatwo dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. To, jaka dawka czosnku jest zależne od indywidualnych preferencji danej osoby i jej stanu zdrowia. Dla jednego 3 ząbki czosnku to nic. Dla innego 1 to już za dużo. Osoby zmagające się z chorobami żołądka i jelit nie powinny jeść czosnku. Także osoby leczące się diabetologicznie (cukrzycy) i stosujące insulinę powinny, przed systematycznym spożyciem czosnku, skonsultować się z lekarzem. On ustali, jaka jest bezpieczna dawka czosnku w ich przypadku.

Jedzenie czosnku na noc

Jeżeli nie lubicie zapachu czosnku i nie chcecie, aby był on od was wyczuwalny, najlepiej jeść go na noc. Ale nie bezpośrednio przed snem, tylko raczej w porze kolacji. Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach czosnku po jego zjedzeniu warto zjeść zieloną natkę pietruszki, świeżą miętę, tymianek. Później wystarczy umyć zęby i gotowe. Jedzenie czosnku na noc to bardzo dobry pomysł.

Czosnek na przeziębienie dla dzieci

Czosnek bardzo chętnie jest stosowany przez rodziców w celu leczenia przeziębienia lub grypy u dzieci. Czosnek na przeziębienie u dziecka działa bardzo dobrze. Należy jednak pamiętać, że dziecko nie może być zbyt małe. Pod żadnym pozorem nie należy podawać go niemowlętom. I nie powinno podawać się dziecku dużych ilości czosnku. Najlepiej podać go w formie kanapki z wędliną, pomidorem i z dodatkiem czosnku. Można też zastosować syrop z czosnku, lub podać mleko z czosnkiem.

Kanapka z czosnkiem

zgnieciony czosnek Nie wszyscy są w stanie zjeść sam zgnieciony ząbek czosnku, nie mówiąc już o 2 czy 3 ząbkach. Zjedzenie kanapki z czosnkiem, też nie jest dla każdego prostym zadaniem. Ale wszyscy, którzy lubią smak czosnku, mogą zdecydować się na taką kanapkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste. W celu przygotowania kanapki z czosnkiem:

Wystarczy kromkę chleba posmarować cienko masłem. Na maśle ułożyć drobno pokrojony (lub zgnieciony czosnek). Można dodać do takiej kanapki różnych ziół, odrobinę soli i pieprzu. Zioła, które doskonale się nadają na taką kanapkę to:

  • oregano,
  • tymianek,
  • mięta.

Te dwa ostatnie zioła nie tylko świetnie smakują, ale i doskonale maskują zapach czosnku.

Czosnek z mlekiem i miodem

To połączenie może wydawać się kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest smaczne. Jednak nie smak jest najważniejszy, a skuteczność działania. Czosnek z mlekiem i miodem warto pić, kiedy walczymy z przeziębieniem lub grypą. Działa dezynfekująco i dodatkowo nawilża błony śluzowe. Przepis na czosnek z miodem jest bardzo prosty. By go przygotować wystarczy:

Jak przygotować czosnek z mlekiem, miodem i masłem:

Do kubka ciepłego, ale nie do gorącego mleka, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy łyżkę miodu. Można też dodać łyżkę masła. Całość mieszamy i wypijamy. Jak już wspomnieliśmy, smak jest specyficzny, ale są osoby, którym czosnek z mlekiem i miodem bardzo smakuje.

Syrop z czosnku

Syrop z czosnku ma najwięcej zwolenników i jest najczęściej stosowany do leczenia grypy i przeziębienia. Może być stosowany przez dorosłych i dzieci. Jest jednym z najczęściej stosowanych naturalnych lekarstw w sezonie grypowym. Przygotowanie syropu z czosnku jest proste.

Przepis na syrop z czosnku

Aby przygotować doskonały syrop na bazie czosnku musimy przygotować następujące składniki:

  • Kilka ząbków czosnku (w zależności od wielkości ząbków może to być od pół do całej główki).
  • Dwie cytryny.
  • Wystudzona i przegotowana woda  (max pół szklanki).
  • Słoiczek.

Sposób przygotowania syropu z czosnku:

Czosnek miażdżymy. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok. Sokiem z cytryny zalewamy zmiażdżony czosnek. Całość zalewamy przegotowaną wodą i mieszamy. Całość przekładamy do słoiczka. Umieszczamy w lodówce na 2 – 3 dni. Po tym czasie syrop warto przecedzić przez sitko lub gazę i nasz syrop z czosnku jest już gotowy.

Jak stosować syrop z czosnku? Nasz domowy syrop z czosnku pijemy trzy razy dziennie. Jeśli chodzi o ilość jaką jednorazowo pijemy to jest to najczęściej jedna łyżeczka. Kiedy widzimy, że niedługo syrop się skończy, przygotowujemy kolejną porcję syropu.

3 myśli na temat “Czosnek na przeziębienie

  • Moje ulubione lekarstwo i przyprawa. Codziennie czosnek jem i daje mi to zdrowie. Wystarczy żeby po jedzeniu czosnku umyć i jest ok.

    Odpowiedz
  • Mam na stałe czosnkowy syrop w lodówce. Ale nie miażdżę, tylko drobno kroję i zalewam sokiem z cytryny. Nie dodaję wody! Główka czosnku + sok z 3 cytryn. Najlepiej jak postoi parę dni, ale w razie potrzeby można użyć już na drugi dzień. Działa super, zwłaszcza zapobiegawczo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *