Jak stosować olej z ostropestu plamistego

Wszyscy znamy dobroczynne działanie ostropestu plamistego. Coraz więcej osób stosuje go systematycznie. Ostropest występuje pod wieloma postaciami. Można kupić ostropest w ziarnach, mielony, w tabletkach. Jest też na rynku olej z ostropestu. Jest on niezwykle skuteczny w leczeniu schorzeń wątroby, ale nie tylko. Jego działanie nie ogranicza się bowiem, do wątroby czy nerek.

Jak powstaje olej z ostropestu i jakie ma właściwości?

Olej z ostropestu powstaje w wyniku tłoczenia nasion ostropestu. Dobry olej z ostropestu charakteryzuje się tym, że jest tłoczony na zimno. Dzięki temu procesowi zachowuje on wszystkie zdrowotne właściwości ostropestu.

Warto wiedzieć! Wyciąg z ostropestu bardzo często jest głównym składnikiem lekarstw, których zadaniem jest wspieranie lub regeneracja wątroby.

Rosnąca popularność oleju ostropestowego wynika z faktu, że spektrum jego działania jest bardzo duże. Z racji tego, że nie musimy stosować go tylko wewnętrznie, znalazł on zastosowanie także w kosmetyce. Olej ostropestowy jest tak popularny, gdyż:

  • Regeneruje wątrobę i ją osłania. Ostropest znajduje się w rejestrze leków na marskość wątroby, a olej pozyskiwany z niego ma takie same właściwości.
  • Działa odtruwająco na cały organizm, ze szczególnym uwzględnieniem wątroby. Jego podstawowym działanie jest niwelowanie szkodliwych czynników środowiskowych na jakie jesteśmy narażeni. Sprawdza się w walce ze szkodliwym działaniem metali ciężkich, pestycydów, alkoholu, czy przy zatruciach muchomorem sromotnikowym.
  • Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
  • Działa przeciwzapalnie. Poprzez doustne stosowanie oleju może blokować stany zapalne organizmu. Jest bardzo skuteczny w leczeniu zapalenia dróg żółciowych, a także leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
  • Jest naturalnym źródłem antyoksydantów. Usuwa wolne rodniki z organizmu, przez co hamuje procesy starzenia.
  • Chroni tkanki przed nowotworami.
  • Doskonale sprawdza się w podczas gojenia ran. Przyspiesza ten proces.
  • Leczy cerę trądzikową.
  • Chroni przed skutkiem działania promieni UV. Zmniejsza on uszkodzenia skóry, które mogą pojawić się podczas zbyt długiej ekspozycji na słońce. Jest dobrym i naturalnym sposobem na to, by uniknąć oparzeń słonecznych, lub by zminimalizować ich skutki.
  • Ujędrnia i uelastycznia skórę. Doskonale nadaje się do użytku zewnętrznego. Można stosować go bezpośrednio na skórę. Bywa też składnikiem wielu produktów kosmetycznych.

Takie szerokie spektrum zastosowania sprawia, że nikogo już nie dziwi rosnąca popularność ostropestu i oleju, jaki z niego się otrzymuje. Ostropest jest nieoceniony. Nie ma znaczenia czy występuje w postaci ziaren jak, czy oleju.

Olej z ostropestu stosowany jak kosmetyk

Doskonale widać, że olej z ostropestu ma takie same właściwości jak nasiona, z których jest tłoczony. Ma jednak dodatkowe działanie i jest nim pozytywny wpływ na skórę. Można z powodzeniem stosować go jako kosmetyk. Zarówno na skórę jak i na włosy. Obserwując osoby używające olejku z ostropestu poczyniono wiele obserwacji i badań. Zauważono m.in, że:

  • Przyspiesza gojenie ran, nawet tych, które goją się z trudem.
  • Pomaga w procesie leczenia cery trądzikowej.
  • Pomaga w leczeniu rumienia i egzemy.
  • Jest stosowany w przypadku leczenia nadmiernego zrogowacenia skóry.
  • Jest naturalnym kosmetykiem, który pomaga w walce ze zmarszczkami.
  • Pomaga w leczeniu łuszczycy.
  • Może być stosowany do pielęgnacji włosów, wzmacnia je i nadaje im blask.

Taki naturalny olej może zastąpić niektóre z drogich kosmetyków i olejków stosowanych w kosmetyce. Może być też używany jako lekarstwo, chronić wątrobę, obniżać poziom cukru we krwi itd. Prawdziwe panaceum.

Jak stosować olej z ostropestu?

Stosować można go zewnętrznie, nakładając go na miejsca ze zmianami chorobowymi. Można przemywać nim rany,  wmasowywać go w skórę. Można stosować go miejscowo na twarzy np. w celu zmniejszenia zmarszczek. Można też stosować go wewnętrznie pijąc 2 – 3 łyżeczki oleju dziennie. Można stosować go zewnętrznie i wewnętrznie. Wtedy korzystamy ze wszystkich jego zdrowotnych właściwości.

Jak przechowywać olej z ostropestu?

Olej ten powinien być przechowywany w chłodnych miejscu i chroniony przed słońcem. Najlepiej, kiedy jest on przechowywany w lodówce i znajduje się w butelce z ciemnego szkła. Zawsze staramy się kupować olej tłoczony na zimno i przed zakupem sprawdzamy datę jego tłoczenia. Warto wiedzieć, że olej ten nie ma długiej daty przydatności do spożycia. Więc lepiej kupować mniejsze opakowania, aby cały czas cieszyć się produktem, który działa najlepiej.

Olej z ostropestu – jakie są przeciwwskazania do jego stosowania?

Jeśli chodzi o spożywanie oleju z ostropestu, nie powinno się przekraczać dwóch łyżeczek dziennie. Należy przyjmować go raz dziennie. Nie musimy spożywać go na łyżeczce, może być zastosowany jako dodatek do różnych potraw. Można dodać go do oliwy z oliwek, której mamy zamiar użyć do zdrowej sałatki.

Kto nie powinien stosować oleju z ostropestu?

Tego oleju nie powinny i nie mogą stosować osoby, które:

  • Zażywają tabletki antykoncepcyjne.
  • Zażywają tabletki przeciwzakrzepowe.
  • Mają problemy z nadmiernym wydzielaniem się żółci.
  • Są w ciąży, lub karmią piersią.
  • Zażywają lekarstwa psychotropowe.

Jeśli występują jakieś efekty uboczne podczas stosowania tego oleju, np. ból głowy, biegunka, swędzenie skóry należy niezwłocznie przerwać jego stosowanie. I to zarówno w postaci oleju jak i ziaren.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *