Porady

Odgrzybianie organizmu – 5 skutecznych sposobów na zdrowie

Odgrzybianie organizmu jest procesem kilkuetapowym i polega na usuwaniu z organizmu nadmiaru grzybów z rodziny Candida Albicans lub pokrewnym. Jakie są objawy zagrzybienia organizmu? Między innymi zmęczenie, niestrawność, senność – kandydoza może rozwijać się w obrębie różnych układów i narządów. Jak postępować w przypadku grzybicy ogólnoustrojowej organizmu?

Leki na odgrzybianie organizmu

Medycyna konwencjonalna proponuje na odgrzybianie organizmu przede wszystkim antybiotyki. W grzybicach skóry i paznokci stosuje się leki do stosowania zewnętrznego – od maści przez zasypki. Doustnie stosuje się antybiotyki w tabletkach, alliloaminy (na przykład terbinafinę), kwas borowy i miedź, a także leki zawierające pochodne azolowe. Oczywiście leki przypisuje lekarz na postawie wyników zleconych badań i indywidualnych objawów grzybicy ogólnoustrojowej. Oprócz farmaceutyków zaleca się zmianę diety.

Olejek z oregano na odgrzybianie organizmu

Osoba rozpoczynająca odgrzybianie organizmu powinna wypróbować również olejek z oregano. Zawiera ponad pięćdziesiąt substancji aktywnych zwalczających szkodliwe bakterie i grzyby. Możesz przyjmować czysty olejek oregano, ale tylko w formie suplementu diety. Musi być on rozcieńczony w oleju bazowym w stężeniu 5-10%, aby nie podrażniał błon śluzowych. Produkty w formie suplementów zwalczających grzybicę ogólnoustrojową organizmu są przeznaczone do przyjmowania doustnie, ale zawsze zgodnie z zaleceniem producenta.

Zioła na odgrzybianie organizmu

Do ziół i roślin leczniczych na odgrzybienie organizmu – przyjmowanych w postaci suplementów, naparów czy dodatków do przygotowanej żywności – zalicza się:

  • gorzknik kanadyjski,
  • czosnek,
  • wyciąg z pestek grejpfruta,
  • aloes,
  • kwas kaprylowy,
  • piołun,
  • korę dębu,
  • korę kruszyny,
  • wrotycz,
  • koci pazur,
  • echinaceę, nalewkę z łupin orzecha czarnego,
  • wyciąg z brokułów.

Odgrzybianie organizmu – dieta

Dieta zwalczająca grzybicę ogólnoustrojową organizmu polega przede wszystkim na całkowitej eliminacji słodyczy. Zaleca się także czasową rezygnację z jedzenia niektórych słodkich owoców – bananów, winogron, pomarańczy, mandarynek, moreli, gruszek i czereśni. Nie powinno się jeść produktów z białej mąki, takich jak pieczywo, makarony i kluski. Należy również odstawić alkohol, żywność wysokoprzetworzoną, majonez, sery pleśniowe i produkty zawierające drożdże. W jadłospisie powinny znaleźć się natomiast świeże warzywa, kiszonki i jogurty o dużej zawartości bakterii prebiotycznych.

 

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *