Dzika róża właściwości i zastosowanie
Dzika róża znajduje zastosowanie wśród smakoszy, osób dbających o zdrowie, a także wszystkich dbających o urodę. Dzieje się tak dlatego, że dzika róża ma niezwykłe właściwości. Zarówno owoce dzikiej róży jak i jej płatki mają zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. Jest ona bowiem źródłem wielu substancji czynnych. Jej właściwości są znane od wieków, a teraz na nowo zdobywa ponownie popularność i jest częściej stosowana.
Dzika róża właściwości
Dzika róża zwiera duże ilości witaminy C. Dzięki temu może wpływać na odporność organizmu. Już nawet 3 owoce dzikiej róży są w stanie pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C osoby dorosłej. Jest ona także bogata w witaminę A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, pektyny oraz witaminy z grupy B i olejki eteryczne. Patrząc na to jakie dzika róża ma właściwości nikogo nie dziwi to, że jest tak chętnie stosowana.
UWAGA! Naturalna witamina C jest nawet pięciokrotnie bardziej aktywna od syntetycznej witaminy C.
Owoce dzikiej róży powinny być zbierane kiedy będą w pełni dojrzałe. Ma to najczęściej miejsce jesienią. Następnie należy je wysuszyć. Trzeba pamiętać o tym, aby nie suszyć jej w temperaturze wyższej niż 50 stopni Celsjusza. Z dzikiej róży uzyskuje się też olejki aromatyczne, robi przetwory itd. Długość przechowywania owoców wpływa na zawartość witaminy C. Im dłużej przechowujemy owoce, tym mniej w nich jest witaminy C, która ulega utlenieniu (kwas askorbinowy ulega utlenieniu)
Dzika róża zastosowanie kosmetyczne
Dzięki swoim właściwościom dzika róża znajduje spore zastosowanie w kosmetyce. Doskonale sprawdza się w procesach pielęgnacyjnych skóry. Ma ona właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę. Ale to nie jedyny wpływ dzikiej róży na skórę, bo warto wspomnieć o tym, że rozjaśnia skórę, pomaga w leczeniu trądziku, leczy łojotok. Może być wykorzystywana także do zlikwidowania szorstkiej skóry.
W kosmetyce bardzo często stosowany jest olejek różany, który nie tylko cudownie pachnie, ale także ma działanie przeciwbakteryjne. Jest też stosowany w procesie leczenia oparzeń słonecznych, które mogą być udziałem każdego, kto intensywnie się opala.
Musimy także wspomnieć o tym, że olejek różany jest składnikiem mydeł, kremów a także wszelkiego rodzaju perfum. Także woda różana ma zastosowanie kosmetyczne i jest stosowana, najczęściej przez kobiety, jako tonik, którego zadaniem jest wygładzenie skóry. I doskonale sobie z tym radzi.
Dzika róża zastosowanie lecznicze
Oczywiście zastosowanie kosmetyczne, to nie wszystko. Dzika róża ma także doskonały wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy tylko przypomnieć o tym co pisaliśmy powyżej, czyli o tym, że zawiera bardzo dużo witaminy C. Dzika róża wpływa też wzmacniająco na cały organizm i wspomaga system odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne.
Jeśli chodzi o zastosowanie lecznicze to dzika róża niezastąpiona w leczeniu:
- przeziębień,
- kamicy nerkowej,
- oparzeń,
- schorzeń reumatycznych,
- biegunek.
Jest także stosowana do wzmacniania naczyń krwionośnych, gdyż chroni cały układ krwionośny i redukuje poziom cholesterolu. Zalecana jest także kobietom w ciąży i karmiącym. Jak widać jest ona doskonałym środkiem leczniczym i warto mieć ją pod ręką. Szczególną uwagą warto poświęcić herbacie z dzikiej róży, gdyż najłatwiej się ją stosuje.
Herbata z dzikiej róży
Herbata z dzikiej róży jest bardzo popularna i łatwo ją przygotować. To oczywiste, że herbata z dzikiej róży właściwości ma takie same jak dzika róża. Czyli:
- wzmacnia organizm,
- dostarcza mu witaminę C,
- działa kojąco w przypadku problemów żołądkowych,
- wzmacnia naczynia krwionośne.
Działa też skutecznie w przypadku leczenia schorzeń reumatycznych (np. zapalenia stawów). No i co najważniejsze, jest bardzo smaczna. Bardzo łatwo jest ją przygotować. Można użyć herbaty z dzikiej róży w torebkach, ale znacznie lepszym sposobem, jest własnoręczne zaparzenie owoców dzikiej róży. Jest to bardzo proste.
Jak przygotować herbatę z owoców dzikiej róży?
Przygotowanie herbaty z owoców dzikiej róży jest banalne. Wystarczy tylko mieć zebrane i ususzone owoce dzikiej róży. Można też zastosować świeże owoce, ale zimą może być o to trudno. Dlatego warto owoców suszonych.
UWAGA! Należy pamiętać, że owoc dzikiej róży musi być pozbawiony środka, który może być szkodliwy dla człowieka.
Sposób przygotowania herbaty z owoców dzikiej róży
Kilka suszonych (lub świeżych) owoców zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy spodeczkiem i czekamy przynajmniej 15 minut. Po 15 minutach możemy pić herbatę z dzikiej róży. Niektórzy zalecają zalewanie owoców dzikiej róży wrzątkiem. Jest to błąd! Woda powyżej 70 stopni Celsjusza negatywnie wpływa na witaminę C. Dlatego najlepiej zalewać je wodą o temperaturze 60 stopni. Wtedy po 15 minutach herbata będzie gotowa do picia. Można też owoce zalać ciepłą wodą na noc i rano mieć pyszny i zdrowy napój. Dodatkowo można później zjeść zalane wcześniej owoce dzikiej róży.
Smak dzikiej róży uwielbiam ;xD